Bırakmalıyım çünkü
11 Ekim 2020

1- Sigara içmek, öncelikle akciğer kanseri kronik bronşit, astıma neden olur.
Akciğerlerimiz aracılığı ile vücudumuza giren sigara dumanı partikülleri yıkıcı etkilerini hemen başlatır. Sigara dumanının sıcaklığı ve duman içindeki çeşitli maddeler nefes borusundaki koruyucu tüycüklerin ve salgı bezlerinin yapısını ve işleyişini bozar. Sigara içmek öncelikle akciğer kanseri, kronik bronşit ve astıma neden olur. Bu hastalıklar aynı zamanda sigara içenler arasındaki başlıca ölüm nedenleridir. Sigara dumanındaki karbon monoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır ve dokular yeterince oksijen alamadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar.

2- Akciğer Kanserlerinin %90'dan Fazlasının Nedeni Sigaradır.
Kanser ölümlerinin %30'undan sigara sorumludur. Akciğer kanseri hemen hemen bütün ülkelerde en sık görülen ve en fazla sayıda ölüme neden olan kanser türüdür. Sigara içenlerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Sigara içemeye ne kadar erken yaşta başlanmışsa, ne kadar uzun süreden beri sigara içilmişse ve günde ne kadar fazla sigara içiliyorsa akciğer kanserinin gelişme riski o ölçüde fazladır.

3- Sigara erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur.

4- Sigara erken ve önlenebilir ölümlerin başlıca nedenidir.
Dünyada her yıl sigaraya bağlı nedenlerden beş milyondan fazla erken ölüm gerçekleşmektedir.

5- Sigara dumanından pasif olarak etkilenenlerde de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde özellikle evlerde pasif etkilenim yüksek düzeydedir. Evlerin %60-80 'inde en az bir sigara içicisi olduğu bilinmektedir.

6- Bebeğimin sağlığı her şeyden önemli
Gebelik esnasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek sağlığına ciddi biçimde zarar vermektedir. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde düşük doğum kilosu, ani ölüm sendromu, bebeğin anne karnında ölmesi, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar görülmesi gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.

7- Çocukların çevresel sigara dumanına maruz kalması
Akciğerin gelişimini negatif etkiler, solunum sistemi enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları ve çocukluk çağı astımı gibi hastalıkların görülme oranını arttırır. Sigara dumanı ve temasın çoğalması ile bu problemlerin şiddeti de yükselir.