Kendimde ne gibi yoksunluk belirtileri görebilirim ?
19 Ağustos 2020

igarayı bıraktığınızda canınız hala sigara içmek isteyebilir, kendinizi biraz huzursuz, gergin, yorgun hissedebilirsiniz. Terleme, kalp hızının değişmesi, hazımsızlık, sinirlilik hali gibi belirtiler de yaşayabilirsiniz. Bazı kişiler uyumakta ya da konsantre olmakta güçlük çekmektedir.

Sakın endişelenmeyin. Bütün bu belirtiler geçicidir ve kişiden kişiye değişebilir. Genellikle bu belirtiler bir hafta içinde azalır, ancak tamamen kaybolması birkaç hafta sürebilir. Bunların üstesinden gelmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır.

Sık Görülen Yoksunluk Belirtileri Ve Başa Çıkma Yöntemleri

Öksürük: Bırakma sonrası vücudun solunum yollarını temizlemesine bağlı olarak kimi zaman öksürük görülebilir. Bol bol su için.

İştah Artışı: Sigarayı bıraktığınızda iştahınız artabilir ve tat alma duyunuz gelişebilir; bu nedenle daha sık bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz.

Bu durumlarda meyve, sebze ve bir miktar çerez gibi sağlıklı yiyecekleri tercih ediniz ve cips benzeri abur cubur ürünlerden kaçınınız!

Şimdilik diyet yapmayın. Almış olduğunuz \"sigarasız hayat\" kararınızda sebat edin.

Bu süreçte bir miktar kilo alabilirsiniz. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra hareket yeteneğiniz artacağı için kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yaparak nikotin eksikliğine bağlı olarak azalabilen metabolizma hızınızı artırabilirsiniz.

Hiç bir şey yapamıyorsanız kilolarınızı dert etmeyiniz. Onlarla sigarayı tamamen bıraktıktan sonra ilgilenirsiniz.

Sindirim Sorunları: Bazen kabızlık veya ishal görülebilir. Kabızlığınız olursa bol bol meyve, sebze yemeyi tercih edin.

Baş Dönmesi
: Dokulara artık daha fazla oksijen gitmeye başlamasına bağlı olarak baş dönmesi kimi zaman görülebilir. Oturun, kendiliğinden geçer.

Uyku Bozuklukları Uyku düzeninde değişim, yorgunluk görülebilir. Özellikle uyku öncesi çay, kahve ve kola tüketmeyin.

Duygu Durumunda Değişim Bazen duygu durumunda değişkenlik görülebilir. Olumlu düşünün, duygularınızı eşinizle, çevrenizle paylaşın. Psikolojik destek de alabilirsiniz.

Sigara bırakma sürecinde ihtiyaç duyduğunuzda uzman kişilerden destek alabilirsiniz.  Bunun için Alo 171 Sigara Bırakma ve Danışma Hattı'nı arayabilir ya da 182’yi arayarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi 'nden sigara bırakma poliklinikleri için randevu alabilirsiniz.